Tip voor Frank de Boer

 

De vrijdagtraining van Ajax werd verstoord door een vreemdeling die het veld op liep en trainer Frank de Boer een brief overhandigde. Het bleek een Roemeense scout te betreffen die Ajax wou tippen. En hoewel de man het goed bedoelde, zat de schrik er toch even in.

Zelf heb ik ook een keer Ajax geprobeerd te tippen. Het was de zomer van 2007. Henk Ten Cate was in zijn eerste seizoen als trainer van Ajax nét geen kampioen geworden, en Ajax had ook Europees weinig gepresteerd. Kortom, in het komende seizoen moést het gaan gebeuren.

Het eerste belangrijke doel van het seizoen was kwalificatie voor de Champions League. Om dat te bewerkstelligen hoefde Ajax alleen maar te winnen van het nietige Slavia Praag.

Een paar weken voor deze tweestrijd reisde ik met vrienden door Oost-Europa, en per toeval waren we in Praag toen Slava het opnam tegen MŠK Žilina. We wisten dat de winnaar van dit duel de opponent van Ajax wou worden, en besloten de wedstrijd te bezoeken.

Het stadion van Slavia Praag was precies zoals je dat voorstelt bij voetbal in het Oostblok. Veel beton, veel prikkeldraad, de tribunes veel te ver van het veld, en heel veel bier. Kortom; ideale omstandigheden voor een Oost-Europese voetbalwedstrijd.

De wedstrijd was van een hemeltergend bedroevend niveau. Het leek alsof de spelers van beide teams een taakstraf aan het uitvoeren waren, en bij wijze van stil protest het spel van elke vorm van opwinding ontdeden. Uiteraard bleef het 0-0, en ook de verlenging leverde geen fatsoenlijke doelpoging op. Omdat Slavia Praag de penalty’s iets minder slecht inschoot dan MŠK Žilina kwamen de Tsjechen als winnaar uit de bus.

Een aantal dagen later stuurde in een mail naar Henk ten Cate. Ik schreef daarin dat hij zich nergens druk om hoefde te maken. Dat Slavia Praag er werkelijk he-le-maal-niets van kon, en dat Ajax met twee vingers in de neus zou gaan winnen.

Of Henk ten Cate mijn mail heeft gelezen weet ik natuurlijk niet zeker. Ik had als mailadres zo’n 10 varianten op henktencate@ajax.nl ingevoerd. Wellicht werd mail van buitenaf überhaupt niet gelezen.

Maar feit is dat Ajax Slavia Praag volledig onderschatte en kansloos verloor. Weg Champions League en weg miljoenen aan extra inkomsten. Het zelfvertrouwen van Ajax had een enorme dreun opgelopen, en het seizoen was al mislukt voordat het eigenlijk was begonnen.
Het zou het laatste seizoen als coach van Ajax worden voor Henk ten Cate, wiens trainerscarrière daarna alleen maar is afgegleden.

Als ik Frank de Boer één tip mag geven; verbrand het Roemeense scoutingrapport voordat iemand het leest. Goed bedoelende buitenstaanders dienen te worden genegeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *